Loggautanbakgrund.png

Nosework

6693876_preview_edited.png

Lektion 1

6693876_preview_edited.png

Vad är Nose work?

Nosework är en form av något som kallas för specialsök. Specialsök är ett samlingsnamn för hur människa och hund samarbetar för att hitta en specifik doft med hjälp av hundens nos. 

Olika exempel på specialsök kan vara narkotika, kantareller eller diabetes. 

6693876_preview.png

Nosework grundades

Nosework grundades från början i USA av Ron Gaunt, Amy Herot och Jill-Marie O´Brien. 

 

Syftet var att hitta ett sätt att aktivera hundar som lever i hundstall på det snabbaste och mest effektiva sätt. Ron Gaunt har erfarenhet sedan tidigare tränat olika typer av tjänstehundar. Det applicerades på stallhundarna och man började lära hundarna att leta efter olika dofter.

 

Det här var något som det faktiskt fanns tillräckligt med resurser för att utföra, till skillnad från att erbjuda varje hund en joggingtur en timme var. Hundarna fick istället göra några sök under veckan som bara tar några minuter.

 

Nöjda trötta hundar som fick utlopp för sina medfödda behov i form av att använda nosen. Stallhundarnas olika oönskade beteenden som kom i följd av under eller överstimulering började successivt minska. En lugnare miljö med stabilare hundar som blev lättare att adoptera bort. Resultatet var en succé.

be.png
be.png
tramp.png

Aktiviteten blev allt mer populär och är idag en etablerad hundsport som finns över hela världen. I Sverige kan vi tävla i klass 1, 2 och 3. I första klassen använder man sig av doften eukalyptus. Andra klassen är det lagerblad och i den tredje lavendel. Doften som används är ett utspätt hydrolat.

För att bevara doften och i sin tur kunna gömma den använder man sig av möbeltassar eller tops som sedan läggs i olika typer av behållare. 

Behållaren används i första hand för att hunden inte ska få en fysisk kontakt med doftkällan. 

doft.png

Materialet som används till Nose work går absolut att förvara i en och samma burk förutom det som haft doft på sig om det inte är diskat. Helst bör man ha två lådor för sig, med och utan doft. Hydrolatet ska förvaras i kyl för bästa hållbarhet och minskad risk för spill.

 

När man ska förbereda sin behållare med doft är det viktigt att man är noggrann. Märk gärna behållaren någorlunda diskret så att du har koll på vilket det är som innehåller doft, för att sedan diska den eller förvara separat.

 

Välj ut det föremål du ska droppa doft på, så som möbeltass. Lägg möbeltassen i behållaren och droppa doften på möbeltassen när den ligger i behållaren. Ännu en gång för att minimera risk för spill. Kan vara en god ide att bära handskar men framförallt, tvätta händerna när du är färdig. 

be.png
be.png
be.png

Smeller & pairing

6693876_preview.png
6693876_preview_edited.png

När vi ska lära in doften finns det två vanliga tillvägagångssätt. Smeller och pairing. För att börja kommer vi behöva en behållare som skiljer på hund och fysisk närkontakt med doften. 

Eftersom doften i sig inte har ett högre värde för hundarna är det något som måste jobbas upp. Det krävs ett driv för att försöka hitta den. Därför gör vi den spännande och åtråvärd i kombination av förstärkare i form av belöning. 

Ta behållaren lagom högt i lite rörelse och så fort hunden visar intresse använder vi en belöningsmarkör samt en godis. När vi belönar hunden vill vi lägga godisen så nära doftkällan som möjligt utan den fysiska kontakten. Godisen kommer därför placerar på behållaren och inte bredvid eller hyfsat nära den. Belöningsplaceringen är en viktig grund för snabba resultat med rätt förväntan. 

Vill du göra någon design här?

Min hund förstår inte..

För vissa hundar kan det vara en tuff nöt att knäcka. När det kommer till doften är en stor del att nöta, för att hunden faktiskt ska förstå att det är just den som den ska leta efter. Vissa hundar har dock svårt med att förstå att det är just nosen dom ska koppla på. Luktsinnet är något vi kan locka fram, med hjälp av riktigt goa godisar som luktar gott. Testa att jobba med både smeller pairing men med luktande godis, så som köttbulle. 

Hur gör jag om jag har en ivrig hund?

För vissa hundar kan det vara tillräckligt kul bara att få göra något tillsammans med sin ägare och glömmer bort att sätta på nosen. Här behöver vi kanske hjälpa till genom att pilla lite i gräset. En ivrig hund låter vi inte heller börja leta om den faktiskt inte har nosen i backen.

 

Hjälp till och bromsa

Släpp inte på hunden om den inte har nosen nere i backen. (kanske mer i behållarsök?)