Loggautanbakgrund.png

Lektion 4

Aktivering -

Vikten av mental stimulans

Vad är mental stimulans, är din hund under eller överstimulerad? Hur kan man aktivera sin hund och varför är det så viktigt?

Mental stimulans

När vi pratar om mental stimulans för våra hundar handlar det kort och gott om att dom behöver använda knoppen och inte bara kroppen. Dom allra flesta förstår vikten av promenader för sin hund, det handlar om att dom ska få uträtta sina behov, socialisera sig samt motion. Så, varför skulle inte den mentala stimuleringen vara lika grundläggande som en promenad? Det tycker vi att den borde vara! Mental stimulans kan vi kategorisera i inlärning, problemlösning, kroppskontroll och nosarbete. 

Inlärning - Precis som det låter, vi lär hunden något. Det viktiga här är att hunden själv behöver tänka, knäcka nöten själv. Att dirigera in hunden till ett trick kommer inte ge samma resultat som att hunden själv förstår att den får en godis om den snurrar. Det här kallas shaping. Med resultat menar vi en trött och stimulerad hund. 

Problemlösning - Hunden ska hantera en problem som den självständigt ska lösa. Utan vår hjälp. Kan vara att ta sig ur en intrasslad stolpe till att få fram en leksak under soffan. 

Kroppskontroll - Många hundar är otroligt omedvetna om sina egna bakben. Att låta dom jobba med motorik och balans är nyttigt då dom aktivt behöver tänka på vart dom sätter tassarna på samma gång som dom får fysisk stimulans. 

Nosarbete - Hundarna har ett fantastiskt luktsinne och det är otroligt uttröttande att behöva använda det koncentrerat. Aktivera nosen genom att låta hunden hitta föremål eller godis.


1. Inlärning
2. Problemlösning
3.Kroppskontroll
4. Nosaktivering