top of page

Energiutlopp - när oönskade beteenden gör undervärk

Uppdaterat: 9 sep.

Efter hunden upplevt en situation som har varit påfrestande, stressande eller hotande är hundens emotionella tillstånd i uppror. Det kan också inträffa när hunden har använt upp sina självkontrollresurser. Exempel hundar med utfallsproblem. Ägaren beskriver att de inte kan identifiera några specifika mönster när det gäller vilka hundar deras hund reagerar negativt på. Ibland är hunden väldigt duktig och hanterar flera hundmötenutan problem, men plötsligt, utan anledning, gör hunden ett utfall.


I dessa situationer är det vanligt att hunden faktiskt har hanterat flera stressande situationer relativt väl, men har inte fått tillfälle att avreagera och släppa ut den stressen. I dessa situationer är det viktigt att ta hand om hundens känslomässiga behov, återställa balansen och ge utrymme för avreaktion. Precis som för oss människor, vi alla behöver få pysa ut, hämta andan eller kanske slå på en boxningssäck för att sedan kunna hantera en jobbig situation.Det finns ingen universell lösning för detta, då varje hund är unik och reagerar olika. Ibland räcker det med en enkel övning med korta repetitioner, medan i andra fall kan det krävas längre tid och flera övningar för att hantera återhämtningen. Det centrala är att observera och läsa av din hunden signaler och beteenden. Hunden kommer att ge tydliga ledtrådar om vad just den behöver för avreaktion!


Genom att noggrant iaktta hundens beteende i stressande situationer kan du få vägledning om hur den behöver lätta på stressen. Om hunden biter i kopplet eller i dina kläder, kan kampa vara en avreaktion som passar din hund. Om din hund blir tokig och springer runt i cirklar, behöver den röra på sig för att få släppa ut stressen. Din hund kanske skäller intensivt, då kan den formen av uttryck vara vad den behöver. Eller har du en hund som hoppar okontrollerat upp och ner efter ett hundmöte? Då kan det vara en indikation på att den behöver hoppa av sig stressen.


Det är viktigt att låta hunden styra avreaktionen och inte påtvinga den en högre aktivitetsnivå än den redan är i, då detta kan skapa mer stress istället för avlastning. När hunden själv börjar minska sin intensitet är det dags att avsluta avreaktionen. Var uppmärksam på om den behöver hjälp att lugna sig och samla sig igen. I så fall kan du erbjuda lugnande beröring eller bara sitta bredvid varandra och landa innan ni fortsätter.


Avreaktionerna kan verka lite skrämmande vid första anblicken, och du kanske oroar dig för att din hund kommer börja skälla eller kampa mer i vardagen om du tillåter den göra det. Genom att ge din hund möjligheten att avreagera sig under kontrollerade förhållanden kan du faktiskt hjälpa den att förstå när det är lämpligt och inte. Det är viktigt att förstå att hundar behöver få uttrycka sig genom olika former av beteenden och uttryck för att må bra. Låt hunden få uppleva sin kapacitet genom att ge den möjligheterna under kontrollerade former.


En avreaktion är som mest effektiv när den erbjuds så nära den aktuella situationen som möjligt. Om det inte är möjligt att göra en avreaktion omedelbart, kan den också utföras senare. Detta liknar hur vi människor ibland behöver hantera stressiga situationer. Till exempel, om vi har hamnat i en konflikt på jobbet, kan vi behöva ta en rask promenad hem för att undvika att ta med oss den stressen och konflikten till våra familjemedlemmar. Vi kan då säga att vi fått avreagerat oss på vägen hem.


En reaktion skapar ett energin flöde i kroppen. Denna energi måste ta vägen någonstans, omformas och landa för att bevara hundens psykiska mående.

Effekten av denna brist på utlopp varierar beroende på hunden, dess omgivning och möjligheterna till att kanalisera sin energi. Vissa hundar kan reagera genom att vända sig inåt och utveckla problem som asocialitet, fobier, tvångsbeteenden som att slicka på tassar, eller en låst kroppshållning. Ett extremt exempel på detta är inlärd hjälplöshet, som kan uppstå efter överexponering och där utlopp och avreaktion har förhindrats, vilket leder till ohållbart och ohälsosamt kaos.

Andra hundar kan reagera genom att explodera som en tryckkokare, och detta kan manifesteras genom skällande, bitande eller utfall mot andra hundar. I grund och botten är det samma grundläggande princip som gäller; det handlar om bristen på en möjlighet att kanalisera och uttrycka sin energi på ett hälsosamt sätt.


- Ett överbelastat system utan utlopp blir problematiskt. Sigmund FreudMotsatta känslor


Ibland handlar det inte bara om att träna bort hundens oönskade beteenden eller rädslor, utan att balansera upp dem. Exempel du har en hund som lever med ljudrädslor, gör en lista på vilka känslor (så som du uppfattar de) din hund upplever vid ljud.


Vilka känslor upplever din hund?

- stress, oro, ångest, flykt, tappa kontrollen & förtvivlan


Vad gör dessa känslor fysiskt med din hund?

- min hund spänner sig, skakar och gömmer sig


Få din hund att uppleva motsatta känslor kan göra underverk!

Det här handlar inte om att motbetinga utan att balansera upp hundens väl mående genom upplevelser som står helt i motsatt till vad den fått uppleva.

Skapa en balans.


Motsatta känslor

- lugn, trygg, kontroll, glädje & hopp


Motsatta beteenden

- avslappnad, djupa andetag, klättra


Efter din hund har återhämtat sig och fått möjlighet att avreagera sig är det dags att erbjuda motsatta erfarenheter. Ett exempel kan vara det här.


Ta en tur till ett berg och låt din hund få klättra upp till en av topparna, låt den få ta sin plats och synas motsattsen till att gömma sig


Be din hund hoppa upp och balansera på olika stenar och träd. Låt din hund få uppleva att den har full kontroll på sin kropp och sina val. Hur den väljer vart den ska sätta vilken tass eller hur den ska lägga sin tyngdpunkt för att inte ramla (har du en väldig mat motiverad hund gör detta utan godis) motsattsen till att flykt och att tappa kontrollen


Väll uppe på toppen kan du erbjuda din hund en massage, fokusera på att låta hunden komma ner i andning och ta djupa andetag. Hjälp hunden att stretcha ut diafragman. motsattsen till att spänna sig


När vi lever med reaktiva hundar eller hundar som kämpar med rädslor kan det ofta bli så att vårt fokus i vardagen blir att hantera dessa utmaningar och situationer. Vilket är självklart, men försök att balansera upp både dina och din hunds upplevelser.


 

Är ni mer intresserade av att lära er hur ni kan använda avreaktioner för er hund?

Gå vår nya kurs stora steg, unga tassar!

Allt gott / Miranda & Jennifer

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

När man börjar fördjupa sig i hundens beteenden och inlärning kan det dyka upp ord som är nya för er. Nedan har vi förklarat några av de vanligaste termerna som ni kan stöta på under en beteendeutredn

https://www.tv4.se/klipp/va/13324580/carolin-testar-rallylydnad-alla-ska-kunna-vara-med

bottom of page