Loggautanbakgrund.png

Lektion 4

Koppelhantering & hundmöten

Hur får man egentligen hunden att gå i koppel och hur hanterar vi ett hundmöte på bästa sätt?

Koppelhantering

Vad är egentligen ett fint koppelgående och vad exakt kan vi begära från våra hundar?

När hunden går fint i koppel är inte det ett och samma beteende. Det är inte som att lära hunden att sätta ned rumpan i backen är lika med ”sitt” med en godis efteråt. Vi har alla olika målbilder vad som är okej eller inte vad gäller koppelgående. Vissa tycker att det är helt okej att hunden drar lite smått och andra vill att den ska gå intill sin sida nästintill hela tiden. Vad är ett bra koppelgående för dig?

 

Följa John

I den här övningen kommer vi att jobba tysta. Haka gärna fast kopplet i jackan eller knyt runt det vid din midja för att inte dirigera hunden med kopplet. Här vill vi att hunden listar ut själv vad det är den ska göra. Vi vill också ha en hund som kan gå fint i kopplet utan att vi behöver påminna den om det genom ryck eller stopp i kopplet. 

 

Därför ska du nu ta ett steg åt sidan för att sedan invänta hunden och se om den följer efter. Belöna när den kommer nära dig. Gör den inte det trots tålamod kan du behöva locka lite på den. Kom ihåg att inte fastna i lockandet bara!

 

Variera dina steg, Vänster, höger, bakåt och framåt. Variera också när du belönar efter hur många steg för att inte hamna i ett mönster som hunden listar ut. 

Behöver hunden jämt gå fint i kopplet?

Börja med att måla upp din målbild. Vad är okej och inte? Finns det olika scenarion där det är det eller inte? Vi måste komma ihåg att hundarna är individer precis som oss människor med olika typer av behov. Ibland handlar det om olika förutsättningar och inte enbart brist på inlärning.

 

Hade du fullt upp i helgen? Hur utvilad och fulladdad var din hund precis innan ni skulle gå ut och gå på första morgonpromenaden? När hundarna är fulla av energi kan det vara svårare för dom att behärska sig och stå emot alla frestelser runt omkring i form av dofter och hundkompisar. Kan vi få en förståelse i att vissa individer skapar en frustation i att oftast gå utomhus med en distans på 180cm från sin ägare.

 

Kartlägg promenaderna. Hur ofta varierar ni er i form av distans, områden, sysselsättning utomhus, längd på koppel, koppelträning, fri rörelse och nosfrekvens. Skulle en promenad kunna vara kort men ta lång tid för att hunden ska få nosa så mycket som den vill. En annan lång men med tempo för motionssyfte. Den tredje kanske kan vara en aktiveringspromenad med inslag av att hitta gömda godisar eller runda parkbänkar. Eller är det en promenad där ni tränar koppel hela promenaden?

Start & Frisignal

Följa John + Handtaregt

Störningar

  • Gå två och två

  • Olika miljöer 

  • Frestelser utifrån som en doftfläck eller en boll

När det blir fel

Blir det tokigt och hunden inte följer med kan ni locka på den alternativt fånga upp den genom att ta en godis framför näsan för att sedan göra om övningen