Skattjakt
Det finns massvis med beteenden som vi kan berika. Det här kan vi göra på två olika sätt, genom oss människor eller i hundens närmiljö.
​
En relativt stor kategori av berikningsmöjligheter är födoberikning. Det innebär egentligen att vi kan berika med det mesta som har med hundens mat att göra, inklusive hur den konsumerar den.
​
Som ni redan förstått är det bara fantasin som sätter gränserna men vi ska försöka organisera det för er!
Födoberikning
Hitta sin föda är steg nummer ett, för alla arter. Om vi ännu en gång refererar till vargens jaktschema så vet vi att den har olika tillvägagångssätt.
Retningar
​
-
Synretningar - Ser ett bytesdjur
-
Ljudretningar - Hör något som skulle kunna vara ett bytesdjur
-
Luktretningar - Får ett spårupptag eller doft via vinden
​
Dom här olika sätten kan vi försöka efterlikna, mer eller mindre. I form av födosök är luktretningar allra lättast. Hunden får helt enkelt leta upp sin mat med hjälp av sin nos.
​
Nu ska ni få komma igång med skattjakten!
​
Del 1
Gott ben!
Skattjakten går ut på att vi tar ett ben som hunden tycker om, gärna ett rått ben. Knyter fast det i ett snöre för att sedan släpa det längs marken, vi skapar ett spår. Innan man bara börjar gå kan det vara bra att ha valt en rutt för spåret för att sedan ha möjlighet att hänga upp benet eller gömma det på marken.
​
Del 2
Fågel, fisk eller mittemellan..
När benet har släpats och vi har kommit till ett spårslut är det dags att gömma benet. Här får man gärna variera, men en rolig idé är att knyta fast benet, som vi lägger i en påse. Påsen knyter vi fast i ett träd. Det gör att hunden verkligen måste koppla på nosen och våga försöka få ner benet självständigt. Det här ska inte tvingas fram, vågar inte hunden hjälper vi såklart till.
​
Använd en papp-påse för benet. Det blir tugg och slitvänligt när hunden väl fått ner benet. Efter att benet är funnet är det bara för hunden att få njuta av sitt byte!
Undersöka & selektera
När vargen väl fällt bytet och är redo för att äta måste den först undersöka och kanske börja välja ut. Kan den äta allt? Borde den äta allt? I naturen är det inte alltid helt självklart att det som ligger framför sig är helt ätbart. Djuret kanske visade sig vara sjukt? Detsamma gäller också volymen av maten. För mycket av det goda är inte alltid bra utan det måste finnas en selektion för en balanserad kost.
​
I vargens fall behöver den bland annat få i sig muskelkött, men likaså inälvor och kalcium.
Buffén
​
Ni ska ni få göra en buffé åt er hund. Den ska bestå av hundvänliga livsmedel som hunden kan äta, eller inte äta?
​
Det som behövs är en muffinform eller äggkartong och ett gäng rester! Här ska vi alltså lägga i en produkt i varje behållare för att hunden ska få undersöka och välja. Det här är en lätt övning för att låta hunden få ta lite beslut i sin egen vardag. Föredrog din hund banan före äppelbiten? Eller var det kanske det knapriga knäckebrödet som slog ett kokt ägg? Låt hunden ta sin tid och gör gärna övning någon gång ibland. Ibland kanske det förekommer ett föremål hunden inte kan äta, en boll eller en strumpa?
​
När vi gör buffén ska vi utgå från en regel. Ni ska lägga til något gott, neutralt och äckligt. Så som köttbulle, knäckebröd och citron. Kom ihåg att här kan vi bara anta vilket livsmedel som faller i vilken kategori. Testa er fram, citronen kanske till och med byter plats! Att använda sig av sina rester är det absolut lättaste ni kan göra för att piffa till hundens vardag.
​
Olika livsmedel att testa
​
Kokt/okokt pasta
Kokt/okokt potatis
Ris
Havregryn
Mannagryn
Gröt
Blåbär
Hallon
Gurka
Zucchini
Banan
Päron
Citron
Wasabi
(Lagom) Stark sås
Mjölk
Creme fresh
Vispad/ovispad grädde
Blodpuler/blandat blod
Köttbulle
Falukorv
Skinka
Rå/torkad kycklinglever
Rått/tillagade köttrester
Färskfoder
Torrfoder
Knäckebröd
Mjukt bröd
​
​
Lägga in bilder på aktiveringsleksaker och kongar?
Våga vägra matskål!
"Våga vägra matskål" - Jessica Mann
Det finns många sätt att utfodra våra hundar på istället för att ge dom i en matskål. Lätta saker som att sprida ut fodret på golvet eller på gräsmattan utanför, kanske i blåbärsriset?
​
Vi har också spännande aktiveringsleksaker där vi kan gömma mat genom att låta dom jobba lite för den.
​
En av våra favoriter kallas för kongar! En kong är en ihålig leksak gjord av gummi för att fylla den med något gott hunden sen kan slicka ut. För oss som utfodrar med färskfoder är detta toppen, men man såklart fylla med blötlagd torrfoder också. Det bästa av allt är att vi kan kombinera. Låt hunden selektera med olika saker att fylla kongen. Kanske trycka i lite matrester där med. Den här typen av ersättning är toppen för dom hundar som har ett stort behov av att slicka, eller som lätt blir uttråkad. Den är också bra för dom hundar som har problem med stress. Slickandet hjälper kroppen att producera hormonet oxytocin som reducerar stresshormonerna.
​
Men hur kan vi utfodra maten för att berika ännu fler beteenden? Ni ska nu få testa på övningen "Matkassen".
​
Det som behövs är en matkasse i papp
Torrfoder/godis
Föremål man har hemma t.ex pant, reklam, bestick osv
​
Ta en påse eller kartong och fyll den med olika material. Gärna med material som ger ifrån sig olika ljud. Pantflaskor, bestick, smutstvätt, tidningar eller kartongbitar. I påsen fyller du hundens middag. Utfodrar ni färskfoder kan ni frysa in små bollar/kuber av det för att kunna lägga i påsen. För att göra det ännu mer spännande, blanda in något gott, neutralt och äckligt.
​
Det här gör att hunden verkligen måste undersöka och leta efter sin mat. Har vi många föremål i behöver hunden till och med gräva och lyfta ur saker för att komma åt maten.