Vill du veta mer om vad berikning är?
Varför?
När våra hundar lever med såkallade oönskade beteenden är vi människor ofta snabba med att vilja hantera problematiken och potentiella konflikter. Vi ville testa att vända på situationen och se hur mycket som förändras av att hitta en balans i hundens behov och lägga träningen åt sidan.
​
Kan vissa beteenden reduceras, hur kommer det sig och varför? Ibland är kanske vissa beteenden bara är en bieffekt. Hur kan vi hjälpa hundarna utöver träningen och hur hittar vi rätt balans för varje individ. En utmaning vi såg fram emot att få testa oss fram i!
När vi letade efter en projekthund började vi fundera på vilka olika problem den kan tänkas leva med. En reaktiv hund med mycket känslor och energi. Det kunde handla om allt från hundmötesproblematik, drag i koppel, svårt med koncentration, skällande eller okontrollerat bitande.
Tävling
Vad vi sökte!
Junior
Namn: Junior
Ålder: 5 år
Ras: Staffemix
Ägare: Tine
Problematik: Hög stress, gillar inte andra hundar eller nya människor.
Tine och Junior har levt med sina utmaningar sen en lång tid tillbaka och har testat dom flesta träningsmetoder, rutinförändringar, koster och tillskott. Utan något större resultat eller framgång. Junior lever med en hög stress nästintill dagligen och har svårt att interagera samt skapa tillit för hundar och människor. Drar i kopplet och har sedan några månader tillbaka haft svårt att vara hemma själv.
Berikningsplan
Junior är en hund av bullhundstyp. Vi vet att han har ett stort behov av att leka, kampa, slita, tugga, gripa och dra. Den här typen av hund har också ett stort behov en fysisk rörelse. Idag gör han redan en hel del fysiska aktiviteter. Dom kommer han att få fortsätta med till en viss del. Vi behöver skapa en balans mellan fysisk och mental stimulans för att åstadkomma en mer stressreducerad vardag. Dom dagar han jobbar hårt fysisk kan ha få ett extra ben eller slickmatta att pyssla med.
​
Springpole & kättingdrag
Springpole - Den här aktiviteten är garanterad givande för honom men bör räcka med ett pass i veckan.
​
Kättingdrag - Den här dragformen är utmärkt för hundar med stor muskelmassa eller för vilken hund som än uppskattar att ta i med kroppen. Det är definitivt en toppen berikning, max tre gånger i veckan.
Dogparkour & nospromenad
Text till Tine från oss:
Istället för att vara ute och springa med dig vill jag att du byter ut den här aktiviteten mot aktiva promenader istället. Under promenaden vill jag att du fortsätter med lätta övningar så som godisletande om tillfälle ges. Däremot vill jag att ni börjar med dogparkour mer regelbundet på promenaderna.
​
En promenad helt utan krav. Ta det lilla varvet runt kvarteret och låt honom nosa hur mycket och hur länge han vill. Försök att undvika stressfaktorer så som möten och andra triggers för att så lugn promenad som möjligt.
Slita och krossa sönder..
Ge honom kartonger eller ett ordentligt ben där han verkligen behöver använda tänder och klor för att krossa och slita sönder. Horn brukar vara bra för hundar som tuggar sönder ben lite för snabbt, dom är hårda och är betydligt mycket svårare att tugga igenom. Det kan också vara kul att ta gamla gosedjur (eller köpa begagnade för ändamålet) och fylla dom med godisar för att låta honom verkligen slita sönder dom, det berikar även fler behov.
"Ta ett föremål. Tuggben eller en leksak och gör en skattjakt av detta. Sätt på ett snöre för att kunna dra föremålet längs marken, alternativt låta honom få vittring via luften. Häng upp föremålet eller göm det under något så som en lövhög. Låt honom leta i lugn och ro."
Skattjakt
Föda
Leta efter sin föda är något som är naturligt för varenda art. Det är vad vi gör, letar efter resurser för att överleva. Med andra ord är det ett grundläggande behov som vi människor på sätt och vis plockat bort. Hundar idag blir serverade sin mat i skål, utan någon större insats. Dom behöver inte ens tillaga den.
KONG
Använd dig av kongar när du ger honom mat. Fyll dom med färskfoder och lägg in dom i frysen. När dom är frysta tar det längre tid innan dom blir uppätna. Det här kommer få honom att slicka ur maten. Slickandet är lugnande vilket är varför jag vill att du ger honom saÌŠ maÌŠnga maÌŠl mat med kong som möjligt.
SLICKMATTA
Vi vill låta honom få utlopp för sitt behov av att slicka. Därför ska du börja använda dig av slickmattor. För att inte ge honom mer mat än det han ska ha kan vi fylla mattan med blodvatten. Använd dig av blodpulver och blanda med vatten för att sedan lägga in mattan i frysen. Han bör få minst en slickmatta om dagen, dom ska inte ersätta kongarna utan ge honom ännu mer utlopp för slickandet. Får han två kongar behöver han inte mer än en slickmatta.
Gott, neutralt och äckligt
Dom dagar du ger honom mat i matskål kan du lätt göra det roligare genom att berika den med era rester. Du ska tillsätta något du tror han tycker är extra gott, något neutralt och äckligt.
Eftersom han är en känslig ras och individ påfrestar en stimulirik miljö nervsystemet som i sin tur skapar stress. Därför är det viktigt att han har en egen plats där han får lugn och ro. Testa att ändra med hans bädd. Hade han uppskattat att ha den på en plats där det är mer ombonat? Lägg dit filtar, kuddar och kanske få till ett tak om möjligt. Det kan också vara så att han uppskattar raka motsatsen. Prova dig fram!
​
Vila!
​
När ni haft en fysisk dag kan det vara bra att du masserar honom medan ni ligger i soffan. Massagen tillför en lugn sinnesstämning.
Spårandet är en svår aktivitet att få till, men jag önskar att du gör det i den mån det går att få till. Det går självklart bra att lägga hårda spår, dvs på hårt underlag så som grus eller asfalt.
​
Viltspår är inte heller det lättaste att få till men dom flesta hundar brukar uppskatta det. Jag ska skicka med lite videor på hur du kommer igång med ett viltspår.
Kom ihåg att alltid spåra i medvind med en nybörjarhund.
ViltspaÌŠr & spår
Veckoschema
Här kommer ett förslag paÌŠ ett veckoschema med alla övningar. Du roddar givetvis själv i vilka aktiviteter som passar er vardag bäst. När jag skriver kong önskar jag att det är tvaÌŠ maÌŠl paÌŠ en dag om jag inte lagt dit ”Gott, neutralt, äckligt”. SaÌŠ det blir en hel del kongar och du gör givetvis saÌŠ gott du kan. Övningarna är inte listade i ordning, utan placeras ut under dagen när du behagar.
​
-
Ta bort kong på hans fysdagar
-
Ta bort Gott, neutralt, äckligt
-
Ersätt Dogparkour med Nomedrag
-
Lägg till mental stimulans - Fjärrdirigering
-
Ersätt vissa slickmattor mot ben eller horn
-
Lagt till samarbetsövning ”Diket”
​
Justeringar
Avslutande Schema
Utvärdering
Resultat
Wow! Vilka resultat
Enligt Tines mätning har Junior gjort framsteg i alla kategorier, mer eller mindre!
​
Det är så häftigt att se hur beteenden kan förändras enbart genom att luska i vad vi behövde justera för att hitta en bättre balans för just Junior.