top of page
v (kopia)_edited.jpg

Stärk tryggheten med oxytocin

Hur kan massage hjälpa hundar med ljudrädsla?

Projekt

Hjälp oss att förstå kopplingen mellan hundens naturliga avslappningshormon, oxytocin, och dess minskade rädsla inför höga ljud. Förra året startade Anna på Stockholms Hundmassage ett projekt med målet att erbjuda hundar som lider av ljudrädsla regelbundna behandlingar några dagar före nyårsafton. Syftet var att undersöka hur massage, i ett förebyggande syfte, kunde hjälpa hundar under själva nyårsafton.

 

Resultaten hon fick beskrivet av hundägarna var bara positiva, och därför fortsätter projektet i år. Självklart vill vi på Nativedog vara en del av detta projekt och bidra till att hjälpa ljud rädda hundar och öka förståelsen för massagens påverkan.

1.png

 

Vi vet alla vad stress är och hur oro känns. Kanske kommer oron och stressen från brist på återhämtning efter en mentalt eller fysiskt ansträngande period, kanske finns fysisk smärta med i bilden. 

 

Många har säkert hört Anna eller andra tala om massagens fördelar där oxytocinpåslaget ökar. Men varför är oxytocin så bra och vad gör det egentligen för våra hundar (och oss)? 

 

Oxytocin är ett hormon som deltar i lugn-och-ro-systemet, alltså motsatsen till kamp-och-flykt-systemet. När vi aktiverar lugn-och-ro-systemet så dämpas eller konkurreras oros-systemet ut. 

 

Välbefinnandet ökar liksom förmågan till socialt samspel och oxytocinet medverkar även till att skapa band mellan individer, exempelvis mellan hund och dess människa. Det fantastiska oxytocinet bidrar även till ökad läkningsförmåga och dämpar inflammationer, samt dämpar upplevelsen av smärta. 

 

När jag masserar hundar blir effekten av det ökade oxytocinpåslaget väldigt tydligt och hundens människa säger ofta att hen också blir mycket lugn och behagligt trött. 

 

Och visste du att effekten av oxytocinpåslaget kan sitta kvar i flera dygn efter massagen, vilket innebär att regelbunden massage ger ett ihållande välbehag som gör skillnad i både stress, smärtlindring och humör.

OXYTOCIN

Vad vi erbjuder

3.png
  • Massagebehandling - Tre massagebehandlingar kommer att äga rum i vår lokal på Torsten Alms gata 5 i Aspudden. Markera följande datum i din kalender: den 27:e, 29:e och 30:e december.

  • Förutom de massagebehandlingarna kommer ni också att ha tillgång till vår informativa föreläsning - Inför nyårsafton. Denna föreläsning är utformad för att hjälpa er att förebygga problem och samtidigt ge er användbara tips och råd för hur ni kan agera under själva nyårskvällen.

  • I detta projekt har vi möjlighet att välkomna upp till fyra hundar som lider av ljudrädsla, avgift för deltagandet 2500 kr

  • Vi planerar att dokumentera projektet genom bilder, skrift och video. Dessutom kommer hundägarna ombedjas att fylla i en enkät både före och efter nyårsafton. Titta gärna på vårat tidigare projekt - Vi berikar din problemhund

  • Observera att detta projekt inte ska ersätta veterinär vård

Frågor & Svar 

Får jag medicinera i samband med projektet? 

• Om din hund tidigare behövt och behöver medicineras skall den självklart göra det! Meddela oss om detta i förväg!  

Min hund klarar inte av hantering, hur gör vi då? 

• För att din hund skall få nytta av massagen och oxytocinets effekter bör din hund klara av mjuk hantering. Har din hund väldigt svårt för all typ av hantering rekommenderar jag att istället boka massage i hanteringssyfte ur ett mer långsiktigt perspektiv.

 

Vad händer om min hund inte uppskattar massagen?

• Min erfarenhet är att de allra flesta hundar uppskattar massage mycket. Om en hund aldrig fått denna typ av beröring förut kan det dock kännas lite ovant. Jag arbetar utifrån hundens egna förutsättningar och med mjuk hantering för att så långt som möjligt skapa förutsättningar för hunden att ta till sig massagen på ett bra sätt. Det är dock alltid en förutsättning att hunden klarar av mjuk hantering. 

 Kan jag ångra mig om jag inte vill vara med i projektet längre? 

• Du har när som helst möjlighet att avbryta din medverkan i projektet. Mer om våra boknings villkor hittar du här

 

Min hund började löpa, gör det något?

• Att din hund går in i löp hindrar inte denna behandling men det kan vara bra att känna till att vissa tikar kan bli lite obekväma vid hantering runt löp. Skulle din hund ha gått in i löp anpassar vi massagen efter detta. 

Min hund är kemisk/ kastrerad kan vi vara med?

• Kastration utgör inget hinder för och påverkar inte massage. 

 Kommer det vara flera hundar under massagen?

• Under din hunds behandlingstid kommer inte andra hundar att närvara. I lokalen kan det förekomma att våra personalhundar är med. Men aldrig i samma rum som behandlingen

Får jag som ägare vara med under massagen? Något jag för tänka på?

• Självklart får och bör du som ägare vara med under massagen – det innebär en trygghet för din hund och du kommer även få tips och råd hur du själv kan massera din hund! Bra att tänka på vid behandlingstillfället är att hunden bör vara rastad och lagom motionerad så att den inte har väldigt mycket överskottsenergi men inte är helt utmattad. En helt slutkörd hund klarar utmaningar och nya situationer sämre.

bottom of page