top of page
Loggautanbakgrund.png

Lektion 5 

Sitt vid sidan

z (kopia).jpg

Vi har hela sex stycken skyltar som börjar med att hunden ska sitta på vår vänstra sida. En är så enkel att sitta vid sidan, är allt hunden ska göra. Medan andra är lite svårare som att hunden ska byta position, eller behöver jobba med stadga.

Skärmavbild 2022-06-28 kl. 16.26.52.png
Skärmavbild 2022-06-28 kl. 16.26.58.png
Skärmavbild 2022-06-28 kl. 16.27.33.png
Skärmavbild 2022-06-28 kl. 16.27.21.png
Skärmavbild 2022-06-28 kl. 16.27.27.png
Skärmavbild 2022-06-28 kl. 16.27.15.png

Lära hunden att sitta kvar medan vi gå runt den 

När vi ska lära hunden att stå behöver vi lite förkunskaper. Handtarget och omvänt lockande! Har ni inte jobbat med verktygen sedan innan har vi videor på det längre ned.

Använd er av något avlångt, relativt smalt. För att hunden ska kunna ställa tassarna på. Förslagsvis en planka, eller en remsa av en matta. Locka fram hunden på plankan. Belöna och repetera tills hunden verkar förstå att den ska placera sig på plankan. 

Efter det kommer ni att gå in med ett omvänt lockande för att berätta för hunden att ni vill ha kvar den i positionen. Använd den handen ni gått och för att belöna med men öppna nu upp den för att berätta att vi jobbar med stadga. 

Beroende på hur länge din hund kan stå stilla går du snabbt in och belönar hunden under hakan, för att den ska bli belönad i den specifika positionen, stå. Därifrån gör vi situationen svårare med tiden. Du som förare kommer att ändra position. Till en början kanske ni står nos mot näsa, du kanske sitter bredvid hunden. Men nu börjar du träna på att kunna stå bredvid, precis som i grundpositionen på vänster sida. 

Från sitt till stå när du står upp kan vi använda oss av en handtarget. Locka upp hunden med hjälp av en handtarget och plocka snabbt fram den omvända lockandet. För att sedan belöna hunden. 

Öka successivt svårighetsgraden och jobba med hundens stadga och impulskontroll. Du kan använda dig av störningar så som att röra vid hunden, lägga fram en godis eller leksak. Belöna om hunden står kvar, trots störning.

Lära hunden stå

Omvänt lockande

I denna övning ska ni ha en godis i er hand, knyta näven och be eran hund att sitta eller ligga ned. 

Såfort hunden gör rätt kommer ni att öppna handen och belöna hunden tillsammans med belöningsordet. 

 

 Många hundar tror att det är okej att ta godisen eller att gå ur positionen när handen öppnar sig. Stäng istället bara handen för att visa visuellt att det inte var rätt. Gör detta under tystnad. Ni behöver inte " neja" hunden utan det räcker med att ni stänger handen .

Hunden ska hela tiden sitta eller ligga ned för att handen ska vara öppen. En öppen hand betyder " du gör helt rätt, fortsätt koncentrera dig så kommer snart godisen". 

Det här övningen ska tränas i sitt, ligg och alla tänkbara positioner hunden kan inta.

Vad är en target?

Ni kan nu bocka av dessa skyltar!

Skärmavbild 2022-08-06 kl. 21.36.33.png

Lycka till!

Nu har vi gått igenom alla skyltar och moment för Nybörjarklassen i rallylydnad. Behöver ni coachning eller hjälp med specifika moment har vi fysiska kurser, träningsgrupper och privatlektioner för er som vill!

Tack för att ni gått vår rally-online och stort lycka till med träningen! /
Nativedog teamet

bottom of page