top of page

Hunden har helt enkelt börjat bli vuxen - 2 Ärs paniken

Uppdaterat: 20 dec. 2023


Mycket fokus riktas mot valpens tidiga Är men vi fÄr inte glömma bort att utforska vad som hÀnder nÀr hunden har nÄtt vuxen Älder. Denna specifika period benÀmns ofta som psykisk könsmognad. MÄnga hundÀgare upplever att det Àr en svÄr tid nÀr hunden blir runt tvÄ Är. Varför Àr det sÄ?



en vit hund som springer pÄ ett ber med solnedgÄngen bakom sig
2 Ă„riga Labradoren Alba


  • Psykisk könsmognad och hormonerna tar en ny fart

Hunden genomgÄr en psykiskt könsmognad runt tvÄ Ärs Älder. MÄnga hundar blir allt mer sjÀlvstÀndiga och kan börja fatta betydelsefulla beslut i sina liv, exempelvis nÀr det gÀller val av socialt umgÀnge med andra hundar, Äsikter och stÀllningstaganden. Nu Àr det dags för hunden att börjar trÀna sig sjÀlv i att uttrycka sina Äsikter och stÄ upp för det den anser vara rÀtt. MÄnga hundar gÄr nu in i fasen dÀr de aktivt börjar bevaka och skydda sitt revir.



Hos vilda vargflockar, intrÀffar psykisk könsmognad som ett startskott för vargarna att söka nya marker och bilda sin egna familj. Det hÀr Àr ett skede i livet dÀr unghunden ska genomgÄ en övergÄng till att skapa sitt eget hem.



 

Min allra första egna hund hamnade i slagsmÄl för första gÄngen nÀr hon just fyllt tvÄ. Jag minns det sÄ tydligt; jag ringde min mamma, grÀt och berÀttade om det som just hade intrÀffat. Som en 19-Äring lade jag all skuld pÄ mig sjÀlv, kÀnde att jag inte var redo för att ta hand om en hund och jag kunde ju glömma alla mina hunddrömmar. Det hÀr var ocksÄ det jag fick höra utifrÄn andra hundÀgare. För mig var det hÀr en start pÄ en livslÄng utbildning som jag fortfarande hÄller pÄ att lÀra mig om. Nu 15 Är senare har vi mer forskning och information om hur vÄra familjehundar utvecklas och vad dom behöver. 


flicka sitter med tvÄ hundar pÄ en brygga
Miranda med sina första hundar Stella, labrador och Maja, cockerspaniel/labrador

Vanliga problem som hundÀgaren upplever vid 2-3 Ärs Äldern


  • Vaktar 

  • Outtröttlig

  • Asocial

  • SjĂ€lvstĂ€ndig

  • Nya rĂ€dslor


Orsaken till att dessa beteenden uppstÄr vid just denna Älder Àr just pÄ grund av att hunden blivit vuxen och Àr mogen att börja fatta sina egna beslut och skapa sig en egen familj (plus en ny fart av hormoner som ofta stÀller till det)



  • Vad behöver min hund under denna period?

Bara för att vi upplever detta som ett problem behöver det inte betyda att hunden upplever det som ett problem. Det kanske till och med Àr hundens lösning för hur den ska hantera sin nya situation.  En del beteenden kan eskalera och vi kan behöva hjÀlpa hunden i rÀtt riktning under denna tid. Men för att hjÀlpen ska nÄ fram behöver hundens grundlÀggande behov tillgodoses. VÀlmÄende Àr avgörande och vi mÄste tillgodose individens grundlÀggande behov innan vi gör nÄgot annat!


Det inkluderar att skapa en trygg och skyddad miljö, erbjud hunden rÀtt typ av stimulerande aktiviteter och tillrÀcklig motion. Sömn och en nÀringsrik kost Àr ocksÄ avgörande.



hur vi jobbar med hundar
Hur vi jobbar,alltid nedifrÄn och upp!


1. RÀtt typ av stimulans - Att balansera rÀtt typ av stimulans Àr av stor vikt. VÄra hundar Àr ofta inte under eller överstimulerade, utan snarare fel stimulerade. Ni behöver börja rota i vad som verkligen Àr bra för just er hund. Nedan har vi samlat frÄgor som kan hjÀlpa er.


  • Fyller eller uppfyller inte situationen hundens grundlĂ€ggande behov?

  • Vilka beteenden kan du se tillgodoses?

  • Vilka kĂ€nslor tror du att din hund upplever i situationen?

  • Finns det nĂ„gra behov som Ă€r mer betydelsefulla för din hund Ă€n andra? 

  • Finns det behov som du mĂ„ste bort prioritera för att tillfredsstĂ€lla andra?


Med dessa frÄgor vill jag att du ska börja fundera över din hunds vardag. Vad blir din hund exponerad av för situationer och vad gör dessa situationer med din hund? För oss Àgare kan det framstÄ som en rutin i vardagen och som inte tycks pÄverka hundens vÀlmÄende. Exempel, Äka tunnelbana, passera andra hundar, vara pÄ hunddagis, höra polis och ambulanser, vara med pÄ restauranger etc. TyvÀrr har vi lÀtt att missa vad vÄra hundar faktiskt upplever dÄ det Àr den miljön som vi valt att leva i. Men vi fÄr inte glömma att Àven hunden Àr ett djur i fÄngenskap, fastklistrad med oss i ett koppel.


Det Àr vanligt att vi befinner oss i situationer dÀr vÄra hundar ger oss tydliga signaler om hur det upplever situationer. Ja jag vet att det kan vara lockande att förminska bort dessa signaler med tanken:


"Eh, min hund reagerar alltid sÄ, inget att göra Ät saken."


Att öppna upp ögonen för hundens kÀnsloliv krÀver mod och sjÀlvreflektion. Ibland kan det vara frestande att bagatellisera eller ignorera beteenden som vi inte förstÄr eller som verkar obetydliga.


Genom att vara villiga att undersöka och förstÄ hundens kÀnslor kan vi skapa en djupare och mer meningsfull relation. Det kan innebÀra att vi behöver anpassa vÄrt eget beteende, erbjuda tröst eller söka professionell rÄdgivning om det behövs. Att vara öppen för att lyssna pÄ vÄra hundars kÀnslomÀssiga behov skapar en starkare grund för ömsesidig förstÄelse och vÀlmÄende bÄde för hunden och för oss sjÀlva som Àgare.



2. ÅterhĂ€mtning

ÅterhĂ€mtning Ă€r nĂ„got som vĂ„ra hundar generellt sett fĂ„r för lite av. NĂ€r vi talar om Ă„terhĂ€mtning fokuserar vi mest pĂ„ att Ă„terhĂ€mta sig frĂ„n intryck, inlĂ€rning, krav och regler. Att möjliggöra för hunden att fĂ„ psykisk Ă„terhĂ€mtning utan att utsĂ€ttas för specifika situationer eller prestationer Ă€r lika viktigt för dem som för oss. Att fĂ„ vara hemma och helt enkelt inte göra nĂ„gonting Ă€r ofta kopplat till Ă„ngest över att man Ă€r en dĂ„lig hundĂ€gare. TyvĂ€rr mĂ„ste vi, i dagens samhĂ€lle, lĂ€ra bĂ„de oss sjĂ€lva och vĂ„ra hundar att kunna ta det lugnt och koppla av för att kroppen ska kunna fĂ„ en chans till Ă„terhĂ€mtning. Vi klagar ofta pĂ„ att vĂ„r egen Ă„terhĂ€mtning Ă€r alldeles för kort, vi behöver mer! DĂ„ har vi Ă€ndĂ„ i snitt tvĂ„ dagar i veckan och fem veckor pĂ„ sommaren. Vad har din hund? Ibland Ă€r det inte öka farten som hjĂ€lper en outtröttlig hund utan att dra i handbromsen. 




3. NĂ€ring

 Nu behöver hunden verkligen en nÀringsrikt kost. Kostens kvalitet Àr faktiskt en avgörande faktor för att hjÀlpa hundens hormonella balans under den sista fasen i hundens könsmognad. TyvÀrr lider vÄra hundar ofta av nÀringsbrister pÄ grund av den nÀringsfattiga mat vi ger dem. DÀrför brukar vi rekommendera dessa kosttillskott. Allt Àr personligt dÄ vi vÀger in allt i vÄra beteendeutredningar för den specifika hunden. 


HÀr hittar ni nÄgra av det vanligaste kosttillskotten som vi rekommenderar:


B-vitamin - Upplever du att din hund Ă€r stressad mer Ă€n tidigare? Kanske tappar den mycket pĂ€ls eller visar beteenden som Ă€r kopplade till stress? B-vitamin Ă€r nĂ„got som hundens kropp stĂ€ndigt â€Ă€ter upp” vid stress. Att fylla pĂ„ med B-vitamin Ă€r alltid en bra idĂ©, vitaminen Ă€r vattenlöslig som betyder att hunden kan inte fĂ„ i sig för mycket utav den. ( undantag b-12) Eftersom den Ă€r vattenlöslig kommer hunden att kissa ut överskott av den B- vitaminen som kroppen inte behöver. B- vitamin finns naturligt i fĂ„gel, lever, fisk, nötter, bananer mfl


Magnesium - Upplever du att din hund börjar vakta mer? Ligger mer pÄ spÀnn och har svÄrt att koppla av? Magnesium Àr ett super tillskott för att hjÀlpa kroppen muskler att slappna av. Din hund kommer behöva hjÀlp med ÄterhÀmtningen . Magnesium finns naturligt i baljvÀxter, blad grönsaker, kött fisk och skaldjur. 

 

Tryptofan - En aminosyra som behövs för att kroppen ska kunna tillverka det viktiga serotoninet, har kroppen brist pÄ B-vitamin kommer tryptofanet först och fram fylla pÄ det. Tryptofan finna naturligt i banan, kalkon, pumpakÀrnor - blir först b- vitamin och sen seratonin.


Max Relax - InnehÄller Magnesium, tryptofan och b-vitamin. Ett kosttillskott som tillför de Àmnen som ger en neutraliserande effekt pÄ hormoner som produceras vid stress och rÀdsla. Ge rekommenderad dos under 12 mÄnader. Obs! Ge inte detta i maten om hunden blir utfodrad med fÀrskfoder. Effekten uteblir. Ta 1 veckas paus 1 gÄng i kvartalet.


Munkpeppar - InnehÄller en agnusid som stimulerar hypofysen och produktionen av gulkroppshormon. Munkpeppar verkar stabiliseranden pÄ hormonrubbningar och kan hjÀlpa vid överdriven brunst, löp och PMS besvÀr. AnvÀnds ocksÄ till översexuella/övermaskulina hundar och vid skendrÀktighet. 


Kamomill och djÀvulsklo  - HjÀlper till med att minska spÀnningar i bÀckenbotten, rekomenderas till tikar med jobbiga löp.


Blodpulver - Fungerar utmÀrkt som jÀrntillskott till tikar under löp och genom skendrÀktighet. 



hundar kollar pÄ köttben
Vega, ZÀta och Miloo ska fÄ vÀlja varsit nyÄrsben


Vad kan jag som Àgare hjÀlpa min hund med?


FörutsÀttningar - Skapa rÀtt förutsÀttningar. SÀtt inte hunden i situationer dÀr du vet att den blir stressad, dÀr du vet att hunden kommer att misslyckas. Det Àr inte trÀning du utsÀtter hunden för, bara dÄliga erfarenheter. Detta kommer att skada er relation och förtroendet till dig som hundÀgare. Att vÀnda pÄ klacken, göra en u-svÀng för att lÄta din hund slippa gÄ förbi nÄgot som den tycker Àr obehagligt eller lÀskigt Àr att visa empati, tillit och beskydd. Försök att tÀnka hur du hade hanterat denna situation om det var med din bÀsta vÀn?


Ta bort - Börja övervÀga och plocka bort aktiviteter och sÀllskap som inte gynnar din hund. Ta hjÀlp av listan ovan för att börja utvÀrdera vilka aktiviteter eller situationer som verkligen inte Àr hÀlsosamma för din hund. 


Rutiner - NÀr kroppen och sinnet Àr i obalans Àr rutiner en trygghet att kunna luta sig emot, kanske mÄste ni göra vardagen lite fyrkantig ett tag fram över? Eller behöver ni lÀgga till nya sunda rutiner?


Kontroll - HjÀlp hunden att kÀnna kontroll. Förvarna om du vet att din hund tycker att saker Àr jobbiga. Det kan vara allt ifrÄn ord, olika halsband eller filtar som betyder olika saker. Det kan vara att en hund eller lÀskig mÀnniska kommer att passera er. Sluta tÀnk att ni ska avleda och sÀtta skygglappar pÄ. Informera sÄ hunden fÄr uppleva att den har kontroll och inte kÀnner sig lurad. Detta Àr ett av dom vanligaste missarna vi gör. Vi avleder innan hunden har fÄtt lÀgga mÀrke till det som kan trigga hunden. 



  • Hur ska jag navigera genom all information ?


Börja alltid med att kolla vart informationen eller tipsen kommer ifrÄn. Vem har sagt vad och vad har denna för utbildningar eller forskningar som stödjer det den vill sÀga? För mig rÀcker det tyvÀrr inte att personen hÀnvisar frÄn egna erfarenheter. HundvÀrlden Àr i stÀndig uppdatering och rörelse. Idag forskas det mycket pÄ bÄde hundtrÀning, hundens inlÀrning och förmÄga att kommunicera med oss mÀnniskor. Vi Àr mÄnga som kÀmpar med att ta död pÄ gamla sanningar och myter. 


Enligt svensk lag (pÄ humansidan) Àr psykolog och legitimerad psykolog skyddade titlar och fÄr endast anvÀndas av de personer som har genomgÄtt den femÄriga psykologutbildningen samt genomfört Psykolog TjÀnstgörings Praktik (PTP). TyvÀrr har vi inga skyddade titlar inom hundbranchen, det betyder att vem som helst kan kalla sig för hundintruktör eller hundpsykolog.



Detta Àr saker som du som hundÀgare kan ta hjÀlp utav nÀr du letar efter hundpsykolog eller kurser.


  • Kolla om företaget med i Sveriges Hund Företagarförening. Det kan man se genom att företaget har en sĂ„ kallad H-mĂ€rkning. De flesta företagen brukar visa upp det pĂ„ sin hemsidan, om inte kan du alltid gĂ„ in pĂ„ Sveriges hundföretagares hemsida och se vilka som Ă€r medlemmar.


  • Bevis pĂ„ certification och utbildningar. Detta ska vara lĂ€tt att hitta pĂ„ företagets hemsida vilka utbildningar och vĂ€rdegrunder det har.


  • Texter som du lĂ€ser bör vara underskrivna med författarens namn och ange referenser för att visa var informationen eller forskningsresultaten hĂ€mtats ifrĂ„n.


  • Alla hundar Ă€r olika och det finns ingen trĂ€ningsplan som kommer passa just din hund till punkt och pricka. En trĂ€ningsplan och en situation Ă€r levande och behövs anpassas dĂ€refter. Ta inga rĂ„d eller tips frĂ„n nĂ„gon som inte har trĂ€ffat dig och din hund.


  • Plocka russinen ur kakan, akta dig för rekommendationer som blir ”mĂ„sten” eller metoder som ska fungera pĂ„ alla hundar. 


Miranda Cederroth

Hundinstruktör & hundpsykolog


22 visningar0 kommentarer
bottom of page