top of page

Kyla, minusgrader och snö - Hur vet jag att om det Àr för kallt för min hund?

Uppdaterat: 13 dec. 2023



En hund pÄ ett berg med snö
Jennifers border collie Milou pÄ 9 Är

En frÄga som vi ofta fÄr den hÀr Ärstiden. Hur vet jag att om det Àr för kallt för min hund?  Vi kan tyvÀrr aldrig veta vad just den enskilda hunden kÀnner men vi kan ha riktlinjer att gÄ ut efter och vara lyhörda pÄ hundens kommunikation med oss. Ingen hund gnÀller eller visar obehag i onödan. I genomsnitt brukar man prata om kallare vÀder för en hund nÀr det blir mindre Àn 7 + grander. Hur hundarna upplever och kan hantera kylan beror pÄ bland annat:


  • Ålder - NĂ€r temperaturen sjunker under 0 grader bör man ta extra hĂ€nsyns till hundens Ă„lder. SmĂ„ valpar och Ă€ldre hundar ska inte vara ute under lĂ€ngre perioder.


  • PĂ€ls - Hundar med över och under ull (dubbel pĂ€lsade) och tjockare pĂ€ls som isolerar bĂ€ttre, stĂ„r bĂ€ttre emot kyla och bĂ€ttre uppvĂ€rmning av kroppens extremiteter som till exempel Labrador, Huskies eller samojeder. Dessa hundar tĂ„l mycket kallare temperaturer Ă€n raser med tunn pĂ€ls, sĂ„som Whippet, Amstaff eller chihuahua.


  • Storlek - Mindre hundar blir kallare betydligt snabbare Ă€n större hundar. Detta Ă€r pĂ„ grund av deras yta i förhĂ„llande till volymen. Vilket betyder att det tar kortare tid att kyla ner en liten hund och lĂ€ngre tid att kyla ner en större hund. Tunna hundar blir snabbare kalla medans för en överviktigt hund tar det lĂ€ngre tid. 


  • Sjukdomar - Sjukdomar sĂ„ som kroniska eller inflammationer pĂ„verka hundens övergripande hĂ€lsa och förmĂ„ga att reglera kroppstemperaturen. Diande tikar och de som Ă€r betĂ€ckta kan ocksĂ„ uppleva ökad kĂ€nslighet för kyla, eftersom deras kroppar arbetar hĂ„rdare för att stödja valparna eller genomgĂ„r hormonella förĂ€ndringar.


  • Nosen - Hunden nos fungerar som en vĂ€rmereglerare, Ă€r det varmt ut kyls luften ned pĂ„ vĂ€g in i nosen och det samma om det Ă€r kallt ute. Hundar med kortare nosar har svĂ„rare att reglera luften de andas in till en optimal temperatur. 


  • Individ - Precis som oss mĂ€nniskor kan vi ha hundar som Ă€r mer kalla eller varma. Även om det Ă€r en ras som normalt tĂ„l kyla bĂ€ttre Ă€n andra raser mĂ„ste vi alltid kolla pĂ„ individen först!



golden retriver stor pÄ ett berg vid vattnet pÄ vintern
Jennifers golden retriver ZÀta pÄ 2 Är



Hur kan jag se att min hund fryser?


  • Piper och gnĂ€ller

  • Skakar

  • Blekt tandkött

  • Blir mer stilla, kurar ihop sig

  • Kan uppleves lĂ„ngsam och trött

  • Börjar leta efter platser att gömma sig pĂ„ exempel klĂ€ttrar upp pĂ„ dig eller lĂ€gger sig vid dina fötter


Om du observerar nÄgot av dessa tecken bör du ta med din hund hem igen. 



Hur kan jag hjÀlpa min hund att hÄlla vÀrmen?


  • Förebyggande - Visste ni att hunden gör av mer mer energi nĂ€r det Ă€r kallt ute? Det betyder i praktiken att hunden faktiskt behöver mer mat under kyla för att orka lika mycket som pĂ„ sommarhalvĂ„ret.



  • KlĂ€der - KlĂ€ pĂ„ din hund om den fryser! Är det inte dags att sluta tro att vi klĂ€r pĂ„ vĂ„ra hundar enbart som en trend, och istĂ€llet betrakta det som ett nödvĂ€ndigt skydd nĂ€r de faktiskt fryser? Agera ansvarsfullt som hundĂ€gare och ta hĂ€nsyn till din hunds behov. Se det istĂ€llet som ett verktyg för att skydda din hund frĂ„n frostskador och hypotermi.



  • Salt och kemikalier - Kemikalier och salt som anvĂ€nds pĂ„ trottoarerna Ă€r skadliga för hundens tassar. Se till att smörja in hundens tassar innan promenaden sĂ„ det bildas ett extra fett lager som skyddar tassarna.Torka Ă€ven av hundens tassar, ben och mage nĂ€r ni kommer in för att avlĂ€gsna salt och eventuella kemikalier. Alternativ anvĂ€nd skor om din hund har mycket problem med sprickor i tassarna, detta gör Ă€ven oerhört ont nĂ€r saltet trĂ€nger in i sprickorna. 


  • Tassar - Precis som vi ofta behöver smörja in oss mer under vinter halvĂ„ret behöver vi vĂ„rda och underhĂ„lla hundens tassar, öron och Ă€ven ibland magen. Att klippa bort hĂ„ret mellan trampdynorna hos hundar med lĂ„ng pĂ€ls Ă€r en klok Ă„tgĂ€rd för att förebygga problem som kan uppstĂ„. Detta hĂ„r har en tendens att samla pĂ„ sig snö och bilda snöklumpar, och inuti dessa klumpar kan det samlas upp sand, salt och annan smuts som kan irritera hundens tassar.




Jennifer och ZĂ€ta nere vid vattnet


Vad bör jag inte göra?


  • Enligt lag - Du fĂ„r inte lĂ€mna din hund utan tillsyn i bilen om det Ă€r möjligt att temperaturen gĂ„r under -5 grader


  • Bind inte upp din hund eller lĂ€mna den utanför mataffĂ€ren ensam. Försök att vara i rörelse nĂ€r ni Ă€r utomhus. 



Nedan har ni en film dÀr Jennifer ger er tips pÄ hur ni kan hjÀlpa hundar vid kyla



20 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page