top of page

Fodersök i snön - kan vi kalla det berikning?

Uppdaterat: 7 dec. 2023

Nu nĂ€r vintern Ă€r hĂ€r finns möjligheten att anvĂ€nda en klassisk övning – att leta godis i snön. Detta Ă€r en enkel övning som gynnar mĂ„nga hundar. Det Ă€r en typ av födosök som kan utföras av enskilda hundar eller i grupp och ger bĂ„de fysisk och mental stimulans.



MÄnga refererar till denna övning som berikning. Det Àr en form av födosök, vilket Àr ett naturligt beteende hos vÄra hundar. Berikning syftar till att tillgodose dessa inneboende behov. Trots detta behöver vi undersöka skillnaderna mellan aktivitet och berikning.


Hur definierar vi dÄ berikning? Berikning avser medfödda behov som inte bara utförs för att uppnÄ ett resultat utan för att beteendet i sig Àr nödvÀndigt. Hunden bör utföra beteendet för att det Àr tillfredsstÀllande i sig sjÀlvt, inte för att erhÄlla en belöning.


SĂ„, vad klassificeras som en belöning? Vi behöver tĂ€nka utanför ramarna. En belöning behöver inte endast vara en köttbulle frĂ„n vĂ„r ficka. Ett typiskt exempel Ă€r matskĂ„len. MĂ„nga hundar har vissa krav vid utfodringen, sĂ„som att sitta och vĂ€nta pĂ„ ett ”varsĂ„god”. Detta skapar redan en viss frustration, vilket inte Ă€r nĂ€rvarande i berikning. Även om man skapar en lyxig matskĂ„l med olika smakprov, om hunden agerar av frustration Ă€r det inte berikning.


Ett tydligt exempel sÄg vi hos vÄr projekthund Junior. Han fick en riktig buffébricka och skulle smaka pÄ allt frÄn gröt till tabasco. Junior konsumerade allt pÄ brickan utan att tÀnka. Det var uppenbart att frustration var en del av beteendet och motivationen bakom det var hunger och potentiellt en copingstrategi.


För att klassificera det som berikning skulle Junior förmodligen först undersöka hela brickan, vÀlja ut det han föredrog och undersöka det mindre uppskattade för att sedan lÀmna det. I denna övning Àr det undersökandet och urvalet som Àr nyckeln, inte att Àta för Àtandets skull. Behovet av att utforska mÄste tillfredsstÀllas. DÀrför Àr berikning alltid individuell. Vad som rÀknas som berikning för en hund kanske inte Àr samma för en annan.


NÀr jag sprider ut torrfoder i snön till mina tvÄ hundar utför den ena berikning och den andra en aktivitet. Miloo Àr en mÄttligt matglad tik som föredrar tennisbollar och rörelse. I hennes fall kan jag gömma vad som helst och hon kommer alltid att uppskatta leken. Men det finns skillnader. I och med hennes förkÀrlek till leken fungerar en tennisboll som en belöning. Om jag gömmer den och hon letar, hittar bollen, blir glad och vill upprepa leken, har vi en aktivitet. NÀr jag kastar ut trÄkiga torrfoderkulor missar hon ofta hÀlften eftersom hennes drivkraft Àr att leta och undersöka. Hon kan pulsa, nosa och grÀva i snön lÀnge utan större fynd.


ZÀta, min yngre och matgladare tik, kan knappt bÀrga sig för att fÄ bli utslÀppt för att leta. Skillnaden hÀr Àr att ZÀta gÀrna vill ha maten, oavsett vad det Àr. Hon letar intensivt efter torrfoderkulorna och hamnar oftast vid Miloos Ànde för att fortsÀtta leta dÀr. Det som sker hos ZÀta Àr frustration. Hennes motivation Àr hunger. Hon har ocksÄ ett behov av att försvara sin mat, vilket ökar frustrationen ytterligare. Detta Àr anledningen till att hon smiter bort mot Miloo. Hon ser att Miloo letar och uppfattar att det finns mat dÀr ocksÄ. Trots att hon inte Àtit upp sin egen mat. Det Àr effekten av att inte kunna hÄlla fokus pÄ grund av frustrationen, men ocksÄ kontrollbehovet frÄn resursaggressionen. Som ni förstÄr blir detta inte berikning för ZÀta, utan en laddad aktivitet.


Om din hund upplevs frustrerad oavsett övning ska ni inte vara rÀdda för att justera eller prova om för att undvika den. Ni kÀnner er hund bÀst och kommer alltid vara mest lÀmpade för att hitta rÀtt för just din individ.






SÄ vad gör jag med denna information? Jo, jag behöver se det som att jag hanterar olika konton. Om jag skapar en situation dÀr ZÀta kan utföra sitt letande med mindre frustration, utför hon en utmÀrkt aktivitet som frÀmjar bÄde mental och fysisk stimulans. AlltsÄ, fyller jag pÄ hennes aktivitetskonto. Miloo fÄr ett tillskott till sitt berikningskonto. Resultatet Àr att jag mÄste se över ZÀtas berikningskonto för att fortfarande tillgodose hennes behov.


SĂ„ allting som kallas ”berikning” Ă€r inte nödvĂ€ndigtvis det. Om du har deltagit i en berikningskurs med mig och fĂ„tt olika övningar kommer inte alla dessa att vara berikning för din hund. Det viktiga Ă€r att börja skilja pĂ„ olika beteenden för att sedan balansera de olika kontona.


Det Àr viktigt att komma ihÄg att bara för att det inte faller över pÄ berikning Àr det inte sÀmre för det. Hunden har fortfarande fÄtt en form av stimulans vilket Àr lika viktigt för en god vÀlfÀrd precis som berikning. SÄ med det sagt vill jag uppmana er alla att göra denna övning, oavsett etikett.


Ha en fortsatt trevlig torsdag och lycka till i snön!❄ // Jennifer

21 visningar0 kommentarer
bottom of page