top of page

Fodersök i snön - kan vi kalla det berikning?

Uppdaterat: 7 dec. 2023

Nu när vintern är här finns möjligheten att använda en klassisk övning – att leta godis i snön. Detta är en enkel övning som gynnar många hundar. Det är en typ av födosök som kan utföras av enskilda hundar eller i grupp och ger både fysisk och mental stimulans.Många refererar till denna övning som berikning. Det är en form av födosök, vilket är ett naturligt beteende hos våra hundar. Berikning syftar till att tillgodose dessa inneboende behov. Trots detta behöver vi undersöka skillnaderna mellan aktivitet och berikning.


Hur definierar vi då berikning? Berikning avser medfödda behov som inte bara utförs för att uppnå ett resultat utan för att beteendet i sig är nödvändigt. Hunden bör utföra beteendet för att det är tillfredsställande i sig självt, inte för att erhålla en belöning.


Så, vad klassificeras som en belöning? Vi behöver tänka utanför ramarna. En belöning behöver inte endast vara en köttbulle från vår ficka. Ett typiskt exempel är matskålen. Många hundar har vissa krav vid utfodringen, såsom att sitta och vänta på ett ”varsågod”. Detta skapar redan en viss frustration, vilket inte är närvarande i berikning. Även om man skapar en lyxig matskål med olika smakprov, om hunden agerar av frustration är det inte berikning.


Ett tydligt exempel såg vi hos vår projekthund Junior. Han fick en riktig buffébricka och skulle smaka på allt från gröt till tabasco. Junior konsumerade allt på brickan utan att tänka. Det var uppenbart att frustration var en del av beteendet och motivationen bakom det var hunger och potentiellt en copingstrategi.


För att klassificera det som berikning skulle Junior förmodligen först undersöka hela brickan, välja ut det han föredrog och undersöka det mindre uppskattade för att sedan lämna det. I denna övning är det undersökandet och urvalet som är nyckeln, inte att äta för ätandets skull. Behovet av att utforska måste tillfredsställas. Därför är berikning alltid individuell. Vad som räknas som berikning för en hund kanske inte är samma för en annan.


När jag sprider ut torrfoder i snön till mina två hundar utför den ena berikning och den andra en aktivitet. Miloo är en måttligt matglad tik som föredrar tennisbollar och rörelse. I hennes fall kan jag gömma vad som helst och hon kommer alltid att uppskatta leken. Men det finns skillnader. I och med hennes förkärlek till leken fungerar en tennisboll som en belöning. Om jag gömmer den och hon letar, hittar bollen, blir glad och vill upprepa leken, har vi en aktivitet. När jag kastar ut tråkiga torrfoderkulor missar hon ofta hälften eftersom hennes drivkraft är att leta och undersöka. Hon kan pulsa, nosa och gräva i snön länge utan större fynd.


Zäta, min yngre och matgladare tik, kan knappt bärga sig för att få bli utsläppt för att leta. Skillnaden här är att Zäta gärna vill ha maten, oavsett vad det är. Hon letar intensivt efter torrfoderkulorna och hamnar oftast vid Miloos ände för att fortsätta leta där. Det som sker hos Zäta är frustration. Hennes motivation är hunger. Hon har också ett behov av att försvara sin mat, vilket ökar frustrationen ytterligare. Detta är anledningen till att hon smiter bort mot Miloo. Hon ser att Miloo letar och uppfattar att det finns mat där också. Trots att hon inte ätit upp sin egen mat. Det är effekten av att inte kunna hålla fokus på grund av frustrationen, men också kontrollbehovet från resursaggressionen. Som ni förstår blir detta inte berikning för Zäta, utan en laddad aktivitet.


Om din hund upplevs frustrerad oavsett övning ska ni inte vara rädda för att justera eller prova om för att undvika den. Ni känner er hund bäst och kommer alltid vara mest lämpade för att hitta rätt för just din individ.


Så vad gör jag med denna information? Jo, jag behöver se det som att jag hanterar olika konton. Om jag skapar en situation där Zäta kan utföra sitt letande med mindre frustration, utför hon en utmärkt aktivitet som främjar både mental och fysisk stimulans. Alltså, fyller jag på hennes aktivitetskonto. Miloo får ett tillskott till sitt berikningskonto. Resultatet är att jag måste se över Zätas berikningskonto för att fortfarande tillgodose hennes behov.


Så allting som kallas ”berikning” är inte nödvändigtvis det. Om du har deltagit i en berikningskurs med mig och fått olika övningar kommer inte alla dessa att vara berikning för din hund. Det viktiga är att börja skilja på olika beteenden för att sedan balansera de olika kontona.


Det är viktigt att komma ihåg att bara för att det inte faller över på berikning är det inte sämre för det. Hunden har fortfarande fått en form av stimulans vilket är lika viktigt för en god välfärd precis som berikning. Så med det sagt vill jag uppmana er alla att göra denna övning, oavsett etikett.


Ha en fortsatt trevlig torsdag och lycka till i snön!❄️ // Jennifer

22 visningar0 kommentarer

댓글


bottom of page