top of page

Kyla, minusgrader och snö - Hur vet jag att om det är för kallt för min hund?

Uppdaterat: 13 dec. 2023En hund på ett berg med snö
Jennifers border collie Milou på 9 år

En fråga som vi ofta får den här årstiden. Hur vet jag att om det är för kallt för min hund?  Vi kan tyvärr aldrig veta vad just den enskilda hunden känner men vi kan ha riktlinjer att gå ut efter och vara lyhörda på hundens kommunikation med oss. Ingen hund gnäller eller visar obehag i onödan. I genomsnitt brukar man prata om kallare väder för en hund när det blir mindre än 7 + grander. Hur hundarna upplever och kan hantera kylan beror på bland annat:


 • Ålder - När temperaturen sjunker under 0 grader bör man ta extra hänsyns till hundens ålder. Små valpar och äldre hundar ska inte vara ute under längre perioder.


 • Päls - Hundar med över och under ull (dubbel pälsade) och tjockare päls som isolerar bättre, står bättre emot kyla och bättre uppvärmning av kroppens extremiteter som till exempel Labrador, Huskies eller samojeder. Dessa hundar tål mycket kallare temperaturer än raser med tunn päls, såsom Whippet, Amstaff eller chihuahua.


 • Storlek - Mindre hundar blir kallare betydligt snabbare än större hundar. Detta är på grund av deras yta i förhållande till volymen. Vilket betyder att det tar kortare tid att kyla ner en liten hund och längre tid att kyla ner en större hund. Tunna hundar blir snabbare kalla medans för en överviktigt hund tar det längre tid. 


 • Sjukdomar - Sjukdomar så som kroniska eller inflammationer påverka hundens övergripande hälsa och förmåga att reglera kroppstemperaturen. Diande tikar och de som är betäckta kan också uppleva ökad känslighet för kyla, eftersom deras kroppar arbetar hårdare för att stödja valparna eller genomgår hormonella förändringar.


 • Nosen - Hunden nos fungerar som en värmereglerare, är det varmt ut kyls luften ned på väg in i nosen och det samma om det är kallt ute. Hundar med kortare nosar har svårare att reglera luften de andas in till en optimal temperatur. 


 • Individ - Precis som oss människor kan vi ha hundar som är mer kalla eller varma. Även om det är en ras som normalt tål kyla bättre än andra raser måste vi alltid kolla på individen först!golden retriver stor på ett berg vid vattnet på vintern
Jennifers golden retriver Zäta på 2 årHur kan jag se att min hund fryser?


 • Piper och gnäller

 • Skakar

 • Blekt tandkött

 • Blir mer stilla, kurar ihop sig

 • Kan uppleves långsam och trött

 • Börjar leta efter platser att gömma sig på exempel klättrar upp på dig eller lägger sig vid dina fötter


Om du observerar något av dessa tecken bör du ta med din hund hem igen. Hur kan jag hjälpa min hund att hålla värmen?


 • Förebyggande - Visste ni att hunden gör av mer mer energi när det är kallt ute? Det betyder i praktiken att hunden faktiskt behöver mer mat under kyla för att orka lika mycket som på sommarhalvåret. • Kläder - Klä på din hund om den fryser! Är det inte dags att sluta tro att vi klär på våra hundar enbart som en trend, och istället betrakta det som ett nödvändigt skydd när de faktiskt fryser? Agera ansvarsfullt som hundägare och ta hänsyn till din hunds behov. Se det istället som ett verktyg för att skydda din hund från frostskador och hypotermi. • Salt och kemikalier - Kemikalier och salt som används på trottoarerna är skadliga för hundens tassar. Se till att smörja in hundens tassar innan promenaden så det bildas ett extra fett lager som skyddar tassarna.Torka även av hundens tassar, ben och mage när ni kommer in för att avlägsna salt och eventuella kemikalier. Alternativ använd skor om din hund har mycket problem med sprickor i tassarna, detta gör även oerhört ont när saltet tränger in i sprickorna. 


 • Tassar - Precis som vi ofta behöver smörja in oss mer under vinter halvåret behöver vi vårda och underhålla hundens tassar, öron och även ibland magen. Att klippa bort håret mellan trampdynorna hos hundar med lång päls är en klok åtgärd för att förebygga problem som kan uppstå. Detta hår har en tendens att samla på sig snö och bilda snöklumpar, och inuti dessa klumpar kan det samlas upp sand, salt och annan smuts som kan irritera hundens tassar.
Jennifer och Zäta nere vid vattnet


Vad bör jag inte göra?


 • Enligt lag - Du får inte lämna din hund utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen går under -5 grader


 • Bind inte upp din hund eller lämna den utanför mataffären ensam. Försök att vara i rörelse när ni är utomhus. Nedan har ni en film där Jennifer ger er tips på hur ni kan hjälpa hundar vid kyla20 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page