top of page
Loggautanbakgrund.png

Lektion 5

 Hantering & släppa föremål på kommando

Teori hantering, där vi kommer prata om bla kloklippning, tandborstning och pälsvård.

Övning loss/släpp/ tack

Hundtvätt
Skärmavbild 2022-01-06 kl. 18.51.54.png

Klippa klor, borsta pälsen, tandvård och andra viktiga moment som att gå till veterinären!

Vill ni ha mer djupgående hjälp? Välkomna på kurs bara om hantering! 

Hantering

Den superviktiga hanteringen! 

En stor del av din valps kommande liv består av vård och en hel del hantering. Vi har dom hundar som kräver massor med pälsvård, men också andra moment som att borsta tänder, undersöka sår eller bara att få vaccin från veterinären berör alla hundar.

Listan kan göras lång på anledningar varför vi behöver kunna gå igenom och hantera våra hundar. Vilket är varför vi faktiskt borde lägga ned tiden på att få dom bekväma med det. Istället för att slippa ha en brottningsmatch varje gång. 

Det går inte att understryka hur viktigt det är för valpens välfärd att slippa uppleva hanteringen som skräckfylld. Det finns alltför många hundar som gör. 

Vill du ta ditt ansvar som ägare och börja träna i god tid? Grattis, det har du redan gjort genom att anmäla dig till den här kursen! 

Hanteringen i sig är inte svår. Det handlar om att lyssna på din hund. Säger den "Stopp min kropp" väger det faktiskt lika tungt som om det vore en medmänniska. så, ha koll på kroppsspråket. Nedan har du signaler du bör hålla utkik efter 

Vidgade ögonvitor 

Bakåt liggande öron 

Långa eller korta mungipor 

Gäspar 

Tittar åt sidan 

Slickar sig om nosen 

Det här är signaler som ofta är mer subtila för oss människor. Ofta börjar det såhär och med tid kan det resultera i ett bett, om vi inte lyssnar på dom första varningssignalerna. Därför ska du alltid börja där hunden är bekväm och berömma just det, även om det bara är för en sekund till en början. 

Tror detta är anledningen till att hanteringsträning sällan blir av. Den är trist och kräver tålamod, men tro mig. Den är så värd det. 

1. Placera din hund i positionen du tänkt hantera den i, sittandes i knät eller kanske liggandes på golvet. Belöna och låt den gå. Repetera.

2. Placera hunden och gör någon form av hantering, visitering brukar vara en bra början. Belöna och låt hunden gå. 

3. När hunden är bekväm med detta, introducera ytterliggare en sak. Som kloklipp. Du börjar lätt genom klippa en klo eller en hel tass beroende på din individ. Sluta alltid när hunden fortfarande är bekväm. 

4. Fortsätt i den här takten genom att öka svårighetsgraden. Gör man rätt från början genom att lyssna på när hunden klarar av situationen och inte är det inte svårt. Det här gäller allt inom hanteringen inklusive borstning, fästingplock eller pilla bort ögonsekret. 

Såhär kan en början till ett kloklipp se ut. Hon bjuder på beteendet helt själv! 

Skärmavbild 2022-01-06 kl. 18.55.55.png

Bra saker att ha hemma

 

 • Termometern - Skriv upp din hunds normal temperatur.

 • Blodstopp - Finns både i pulver och spray form.

 • Noviform ögonsalva

 • Klorhexidin

 • Vetflex

 • Klotång

 • Pincett

 • Tassalva

 • Klofil

 • Shampoo

 • Tandborste

 • Hundtandkräm

 • Fästingborttagare

 • Ögondroppar

Dålig i magen, tarmstabiliserande preparat.

 • Pro-Kolin +

 • Canikur Pro

 • Diarsanyl+ pasta

 • FortiFlora

 

Varma dagar - Snabb återhämtning.

 • Vätskeersättning

 • Aptus pro sport dog

 • Vom Boost Energitillskott - Kycklingfett

Byteshandel

Byteshandel är en teknik vi kan använda om hunden inte vill släppa eller ge oss det den har i munnen. Ett problem som kan bli kritiskt om hunden fått tag på fel sak. 

Använd dig av en leksak, lek lite för att sedan försöka ta den ifrån hunden. Innan du ber den att släppa erbjuder du bara en godis. Håll ett stadigt grepp om leksaken för att hunden inte ska kunna hålla den i energi på egen hand. Visa att du har en godis med öppen handflata och håll handen stilla och nära hunden. Vänta ut för att se om hunden tillslut väljer godisen istället. Repetera tills hunden börjar få känslan av att den inte alltid blir av med allt den får tag på, utan får något tillbaka i gengäld. 

Har hunden ett stort föremålsintresse rekommenderar vi att ni använder er av två likadana leksaker. Dom behöver ha lika högt värde. Om vi vill byta något med hunden behöver det vara minst lika intressant för att hunden ska vilja släppa för att byta. 

Det kan också vara bra att ha en start-signal för en föremålsintresserad hund. Låt inte hunden inleda en lek hur som helst och framförallt inte med vilka leksaker som helst. 

Blir det lätt konflikt för att hunden vill vakta vissa leksaker undviker du det lättast genom att lägga undan dom. Ta bara fram dom vid specifika tillfällen. Samma gäller givetvis om hunden vaktar ben eller sin matskål. Lägg undan när hunden känner sig klar. 

Skärmavbild 2022-01-24 kl. 16.43.09.png

Resursförsvar

Forskning och studier visar på att en byteshandel kan förebygga men även minska beteenden som resursförsvar hos våra hundar. Detta är en överlevnadsinstinkt hos hunden och inget personligt mot dig!

Gå inte på gamla myter

Skärmavbild 2022-01-24 kl. 17.06.47.png

Den missuppfattade Dominansen av Per Jensen - professor i etologi.

Viktigt att lyfta fakta och forskning på att vi inte lever i en hierarki med hunden utan en familj.

Lär hunden loss!

Tack för oss och för att ni valde att gå vår online valpkurs!

Efter en avslutad kurs brukar vi få frågan "Vilken kurs ska vi gå härnäst?".

Vi rekommenderar att ni går en kurs som är rolig och relationsbyggande.
 

Tips!

IMG_9955.jpg

När ni känner att ni inte längre har rätt verktyg är det dags för att anmäla er till en unghundskurs eller vardagslydnad. 

Vi hoppas att ni känner er nöjda med både informationen och materialet från kursen.
Har ni några frågor är ni välkomna att höra av er till oss!


Stort lycka till med er valp!
/ Nativedog Teamet

bottom of page