top of page
Loggautanbakgrund.png

Lektion 5

 Hantering & släppa föremål på kommando

Teori hantering, där vi kommer prata om bla kloklippning, tandborstning och pälsvård.

Övning loss/släpp/ tack

Hundtvätt
Skärmavbild 2022-01-06 kl. 18.51.54.png

Klippa klor, borsta pälsen, tandvård och andra viktiga moment som att gå till veterinären!

Vill ni ha mer djupgående hjälp? Välkomna på kurs bara om hantering! 

Hantering

Den superviktiga hanteringen! 

En stor del av din valps kommande liv består av vård och en hel del hantering. Vi har dom hundar som kräver massor med pälsvård, men också andra moment som att borsta tänder, undersöka sår eller bara att få vaccin från veterinären berör alla hundar.

Listan kan göras lång på anledningar varför vi behöver kunna gå igenom och hantera våra hundar. Vilket är varför vi faktiskt borde lägga ned tiden på att få dom bekväma med det. Istället för att slippa ha en brottningsmatch varje gång. 

Det går inte att understryka hur viktigt det är för valpens välfärd att slippa uppleva hanteringen som skräckfylld. Det finns alltför många hundar som gör. 

Vill du ta ditt ansvar som ägare och börja träna i god tid? Grattis, det har du redan gjort genom att anmäla dig till den här kursen! 

Hanteringen i sig är inte svår. Det handlar om att lyssna på din hund. Säger den "Stopp min kropp" väger det faktiskt lika tungt som om det vore en medmänniska. så, ha koll på kroppsspråket. Nedan har du signaler du bör hålla utkik efter 

Vidgade ögonvitor 

Bakåt liggande öron 

Långa eller korta mungipor 

Gäspar 

Tittar åt sidan 

Slickar sig om nosen 

Det här är signaler som ofta är mer subtila för oss människor. Ofta börjar det såhär och med tid kan det resultera i ett bett, om vi inte lyssnar på dom första varningssignalerna. Därför ska du alltid börja där hunden är bekväm och berömma just det, även om det bara är för en sekund till en början. 

Tror detta är anledningen till att hanteringsträning sällan blir av. Den är trist och kräver tålamod, men tro mig. Den är så värd det. 

1. Placera din hund i positionen du tänkt hantera den i, sittandes i knät eller kanske liggandes på golvet. Belöna och låt den gå. Repetera.

2. Placera hunden och gör någon form av hantering, visitering brukar vara en bra början. Belöna och låt hunden gå. 

3. När hunden är bekväm med detta, introducera ytterliggare en sak. Som kloklipp. Du börjar lätt genom klippa en klo eller en hel tass beroende på din individ. Sluta alltid när hunden fortfarande är bekväm. 

4. Fortsätt i den här takten genom att öka svårighetsgraden. Gör man rätt från början genom att lyssna på när hunden klarar av situationen och inte är det inte svårt. Det här gäller allt inom hanteringen inklusive borstning, fästingplock eller pilla bort ögonsekret.