top of page

Energiutlopp - när oönskade beteenden gör underverk

Uppdaterat: 6 feb.

När våra hundar är med om en upplevelse skapas en kroppslig reaktion. Hjärnan upplever händelsen och sänder sedan ut signaler till kroppen hur den i sin tur ska agera. Det kan vara fysiskt, känslomässigt eller ett beteende på en yttre reaktion.

Det skapas ett så kallat energi flöde, reaktioner kan vara olika beroende på individens sinnestillstånd, erfarenheter och uppfattningar kring upplevelsen.


Denna energi måste ta vägen någonstans, omformas och landa för att bevara hundens psykiska & fysiska mående.
Brist för utlopp och att få balansera denna energi blir vad vi kallar ett symtom.

Vissa hundar kan reagera genom att explodera som en tilltryckt champagnekork, skällande, bitande eller utfall mot andra hundar. Andra hundar kan reagera genom att vända sig inåt och utveckla problem som asocialitet, fobier eller tvångsbeteenden. Vi har även en tredje kategori av hundar som ofta utvecklas mag- och tarmproblem, får återkommande inflammationer och eksem.


I grund och botten är det samma grundläggande princip som gäller; det handlar om bristen på en möjlighet att kanalisera och uttrycka sin energi på ett hälsosamt sätt. Om avreaktion har förhindrats alltför länge leder det till ohållbart och ohälsosamt tillstånd för våra hundar. Det är ofta då vi kallar dom för problemhundar och försöker träna bort symtomen.Ett vardagsexempel kan vara hundar med utfallsproblem.

När dessa ägare kommer till oss på beteendeutredning beskriver de att man inte kunnat identifiera några specifika mönster eller om det rör sig om specifika hundar. Att ibland är hunden super duktig och hanterar flera hundmöten utan problem, men plötsligt, utan förvarning, gör hunden ett utfall.
“Ett överbelastat system utan utlopp blir problematiskt.”

- Sigmund Freud
 Gör plats för avreaktioner


Som i exemplet ovan har hunden redan hanterat ett flertal stressande situationer relativt väl, men har inte fått tillfälle att avreagera och släppa ut den stressen som byggts upp. I såna situationer behöver hunden precis som oss människor, få pysa ut kanske hämta andan eller göra sig av med energi. Vi kallar detta för avreaktion - då vi tar hand om hundens känslomässiga behov, ger utrymme och låter hunden få återställa balansen. I en hunds värld innebär de oftast naturlig rörelser, som är djupt rotade och ursprungliga för hunden som art. När ska man erbjuda hunden en avreaktion?


En avreaktion är som mest effektiv när den erbjuds så nära den aktuella situationen som möjligt. Om det inte är möjligt att göra en avreaktion omedelbart, kan den också utföras senare. Detta liknar hur vi människor ibland behöver avreagera hos efter en stressig situation. Till exempel, om vi har hamnat i en konflikt på jobbet, kan vi behöva ta en rask promenad hem för att undvika att ta med oss den stressen och konflikten till våra familjemedlemmar. Vi kan då säga att vi fått avreagerat oss på vägen hem.Då varje hund är unik och reagerar olika, ser lösningarna olika ut. Ibland räcker det med korta repetitioner, medan i andra fall kan det krävas längre tid och flera avreaktioner för maximal återhämtning. 


Hur vet jag vilken avreaktion som passar min hund?


Nyckeln är att observera och läsa av din hunds signaler och beteende i situationer den blir stressande i. Hunden ger dig ofta ledtrådar på hur den vill avreagera sig. Detta kan skilja sig från situation och hundens dagsform. Nedan kommer vanliga avreaktioner våra hundar ofta behöver få utlopp för.  • Skälla

  • Hoppa

  • Springa

  • Kampa

  • Gräva

  • TuggaDet här är exempel på hur du kan börja nysta i vilken typ av avreaktion som skulle passa just din hund.


  • Efter ett hundmöte biter hund i kopplet, hoppar på dig och försöker bita tag i dina armar. Det denna hund signalerar ett behov av att få hoppa och kampa som avreaktion.


  • Din hund blir tokig vid åsynen av ett rådjur, den börjar springa i cirklar runt dig, tappar perspektivet till sin omgivning och snurrar in både dig och sig själv i kopplet. Avreaktion för denna hund skulle då kunna få vara att springa och jaga en leksak.
En avreaktion används inte för att locka

bort eller blockera en hund i skarpt läge!
I träning tillsammans med hunden utgår vi från hundens personliga träningsplan, det är alltså något vi arbetar med separat. En avreaktion erbjuds efter ett skarpt läge för att hjälpa hunden inför nästa utmaning med bästa förutsättningarna.


 


Hur lär jag in en avreaktion?


Ofta behöver vi inte lära in en avreaktion, utan det handlar om att erbjuda hunden möjligheten efter en stressfylld situation. Det vi kan göra i samband med erbjudandet är att namn ge avreaktionen. Exempel kan vi säga "kampa" och ta fram hundens kampleksak. Det är viktigt att låta hunden styra avreaktionen och inte påtvinga den en högre aktivitetsnivå än den redan är i, då kan detta skapa mer stress istället för en avreaktion. När hunden själv börjar minska sin intensitet är det dags att avsluta, var då uppmärksam på om din hund behöver hjälp att lugna sig och samla sig igen. I så fall kan du erbjuda lugnande beröring eller bara sitta bredvid hunden och landa innan ni fortsätter.


Med visa hundar behöver vi lära dom att det är okej att uttrycka sig, Här är det viktigt att hjälpa dem att känna sig trygga med att uttrycka sina behov. Ibland är det så att hundar inte kan kommunicera sina behov på ett tydligt sätt, särskilt om de har levt under mycket strikta regler och hög press. Många hundar har lärt sig att undertrycka sina känslor och behov för att undvika konflikter eller problem. Det kan vara knepigt att identifiera hur de bäst kan hantera sina känslor och behov. Ett användbart sätt är att erbjuda din hund upplevelser med motsatta känslor.

Har du kanske en blyg hund? - Lär hunden skall! 

Boosta med motsatta känslor


Allt går inte alltid att träna bort, men det kan bli mycket bättre! Ibland handlar det inte bara om att träna bort hundens oönskade beteenden eller rädslor, utan att balansera upp hundens välmående. Det handlar inte om att motbetinga stressen med en klicker eller belöningsord, snarare att ge hunden upplevelser som står helt i motsatt till vad den fått uppleva. Genom att låta hunden få uppleva motsatta känslor skapar du en balans hos hundens. När vi skapar en balanserad vardag när det kommer till känslor och upplevelser för vår hund blir det betydligt lättare för den att hantera känslor av rädsla och obehag.


Exempel.


Vilka känslor upplever din hund?

- stress, oro, ångest, flykt, tappa kontrollen & förtvivlanVad gör dessa känslor fysiskt med din hund?

- min hund spänner sig, skakar och gömmer sigMotsatta känslor

- lugn, trygg, kontroll, glädje & hoppMotsatta beteenden

- avslappnad, djupa andetag, klättraEfter din hund har återhämtat sig och fått möjlighet att avreagera sig är det dags att erbjuda motsatta erfarenheter. Ett exempel kan vara det här.Ta en tur till ett berg och låt din hund få klättra upp till en av topparna, låt den få ta sin plats och synas motsattsen till att gömma sig


Be din hund hoppa upp och balansera på olika stenar och träd. Låt din hund få uppleva att den har full kontroll på sin kropp och sina val. Hur den väljer vart den ska sätta vilken tass eller hur den ska lägga sin tyngdpunkt för att inte ramla (har du en väldig mat motiverad hund gör detta utan godis) motsattsen till att flykt och att tappa kontrollen.


Väll uppe på toppen kan du erbjuda din hund en massage, fokusera på att låta hunden komma ner i andning och ta djupa andetag. Hjälp hunden att stretcha ut diafragman. motsattsen till att spänna sig.När vi lever med reaktiva hundar eller hundar som kämpar med rädslor kan det ofta bli så att vårt fokus i vardagen blir att hantera dessa utmaningar och situationer. Vilket är självklart, men försök att balansera upp både dina och din hunds upplevelser.
 När avreaktionerna minskar


Det vackra med att upptäcka de rätta avreageringen för din hund, är att det blir tydligt när vi har träffat rätt! Det är som att finna den nyckel som passar perfekt till hundens unika lås. När detta inträffar, brukar vi märka att hundens behov av avreagering minskar avsevärt, och den blir bättre på att hantera utmanande situationer.

När hunden har hittat en lämplig och hälsosam utloppskanal för sina känslor och energi, blir den mer balanserad och självsäker. Den känner sig mer harmonisk och trygg i olika miljöer och situationer. Detta beror på att vi har hjälpt hunden att bygga upp dess självförtroende och förmåga att hantera stress och spänning på ett hälsosamt sätt. Det är en fantastisk känsla att se sin hund blomstra när den har hittat sina rätta avreaktion. Här stärker vi relationen och förståelsen vi delar med våra fyrbenta vänner. Genom att fortsätta att stödja och uppmuntra hundens välmående kan vi hjälpa den att trivas och njuta av livet till fullo.Vanliga frågor


  • Ska jag låta min hund få göra vad den vill efter en stressfylld situation?

Så länge den inte utgör någon skada för sig själv eller någon annan! Ofta är det helt naturlig beteenden som hunden vill uttrycka sig i, dessa beteenden ska vi inte vara rädda för. Vi borde istället vara mer rädda för vad som blir konsekvenserna av när hunden inte får uttrycka sig som en hund bör gör i det vilda. Det är en viktig aspekt av att förstå och respektera hundens naturliga instinkter.
  • Kommer min hund inte vilja skälla/ kampa mer om jag uppmuntrar till det?


Genom att ge din hund möjligheten att avreagera sig under kontrollerade förhållanden kan du faktiskt hjälpa den att förstå när det är lämpligt och inte!

När din hund har naturliga beteenden eller instinkter som den behöver uttrycka, kan vi hjälpa den att kanalisera dem på rätt sätt med just avreaktioner. Viktigt att vi låter hunden styra avreaktionen det vi säga, vi erbjuder hunden tillfället.Är ni mer intresserade av att lära er hur ni kan använda avreaktioner för er hund?

Gå vår nya kurs stora steg, unga tassar eller boka in en beteendeutredning.


Allt gott / Miranda & Jennifer
54 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page